Pomelo – gigantul bun al fructelor

Pomelo este adesea considerat o varietate de grapefruit, în engleză purtând şi denumirea de „shaddock”, după numele căpitanului englez de marină Shaddock, cel care a adus pentru prima dată seminţele de pomelo în Jamaica.

Deşi peste hotare se consumă des pentru proprietăţile lui, la noi în ţară în ultima vreme a început să fie cunoscut si apreciat.

O sută de grame de fruct conţine multă vitamina C (73% din DZR), dar şi potasiu (11% din DZR), cupru (2% din DZR), mangan (1% din DZR) şi alte substanţe necesare corpului uman.

În afară de aportul de nutrienţi, pomelo are efecte benefice şi pentru întărirea stomacului şi splinei, diminuarea flegmei, intensificarea circulaţiei sângelui, creşterea poftei de mâncare – dacă este consumat cu o oră înainte de masă, favorizarea producţiei de bilă, tratarea indigestiei, accelerarea cicatrizării rănilor etc.

Prin acidul citric are efect diuretic şi este util în hiperuricemie (creşterea nivelului de acid uric în sânge), gută, litiază renală, hipertensiune arterială şi alte boli asociate cu retenţia de lichide.

Pomelo scade colesterolul şi trigliceridele contribuind astfel la reducerea riscului cardiovascular şi cerebrovascular.

Datorită conţinutului în potasiu, vitamina C, carotenoizi pomelo este o bună alternativa pentru înlocuirea pierderilor de minerale şi apă. Sucul amestecat cu apă, bicarbonat şi zahăr poate constitui o băutură rehidratantă.

Este util în anemia feriprivă ca tratament adjuvant prin conţinutul de vitamina C care creşte absorbţia fierului.

Atenţie însă, pomelo nu trebuie mâncat pe stomacul gol şi nu se recomandă în boli renale, gastrite, diaree şi alte tulburări gastrointestinale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *