Păpădia – 11 vitamine?

“Păpădia este o sursă bogată de vitamina A, C, D, vitamine din complexul B precum şi minerale cum ar fi fier, potasiu şi zinc” după unii, după alţii în minerale precum “potasiu, calciu, fosfor, fier şi sodiu” sau chiar în următoarele vitamine “A, B1, B2, B5, B6, B12, C, E, D, G si P”.

Două precizări:

  • vitamina G este, de fapt, B2;
  • termenul de vitamina P s-a folosit în perioada 1930-1950 referindu-se la flavonoide sau bioflavonoide, în prezent acesta fiind depăşit, iar respectivele substanţe nemaifiind catalogate drept vitamine.

Deşi înşiruite rapid, fără prea multe cercetări (vorba aceea “crede şi nu cerceta”) căci nu contează ce scriem, să trecem aici cât mai multe vitamine că dă bine, de data aceasta norocul a fost oarecum de partea autorului.

Comuna păpădie ascunde în frunzele ei o cantitate uriaşă, îndrăznesc să spun, de vitamina K – 973% din DZR, dar şi de vitamina A – 203%. La capitolul minerale calciul este premiantul cu cele 19 procente ale sale din DZR. Nu este rău pentru o plantă dacă stăm să ne gândim că un ou fiert tare conţine 2% din DZR, laptele sau iaurtul fiind surse mai bune de calciu.

Şi aşa cum v-am obişnuit aveţi mai jos tabelul cu toate vitaminele şi mineralele conţinute, precum şi procentul din DZR:

Păpădie crudă 100g*

Calorii 45 kcal – 2%

Grăsimi –1%

Carbohidraţi – 3%

Fibre – 14%

Proteine – 6%

Vitamine* Minerale*
Vit. A – 203% Calciu – 19%
Vit. C – 58% Fier – 17%
Vit. E – 17% Magneziu – 9%
Vit. B1 – 13% Fosfor – 7%
Vit. B2 – 15% Potasiu – 11%
Vit. B3 – 4% Zinc – 3%
Vit. B6 – 13% Cupru – 9%
Vit. B9 – 17% Mangan – 17%
Vit. B5 – 1% Seleniu – 1%
Vit. K – 973% Sodiu – 3%

* procent din DZR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *