-
Fructul zeilor, sharon, kaki, persimmon şi tot atâtea beneficii
Diospyros Kaki, „fructul zeilor”, este cunoscut sub multe denumiri: Kaki, Sharon (dacă fructul provine din Israel), mărul asiatic, Japanese Persimmon precum şi curmalul japonez. Ca şi roşiile, persimmon nu sunt considerate bace (fruct cărnos, cu pieliţa subţire şi cu miezul zemos, în care se află seminţele), dar în termeni de morfologie botanică de fapt asta […] -
Pomelo – gigantul bun al fructelor
Pomelo este adesea considerat o varietate de grapefruit, în engleză purtând şi denumirea de „shaddock”, după numele căpitanului englez de marină Shaddock, cel care a adus pentru prima dată seminţele de pomelo în Jamaica. Deşi peste hotare se consumă des pentru proprietăţile lui, la noi în ţară în ultima vreme a început să fie cunoscut […] -
Mănânci parmezan? Dar broccoli? Adevarul despre glutamat.
Este lucru ştiut că dieta mediteraneeană este aceea recunoscută de majoritatea nutriţioniştilor responsabili ca fiind cea mai echilibrată şi sănătoasă. Pe de altă parte, vegetarienii vor susţine că ei deţin reţeta unei alimentaţii cu adevărat sănătoase. Nu avem de gând să stabilim aici cine are dreptate, dar putem constata că, luând câte un aliment comun […] -
Ciorba de legume la microscop
Cum ciorba la noi în familie ocupă loc de cinste printre mâncăruri şi cum toată lume îmi spunea că e musai să o mănânc ca să fiu sănătoasă, totdeauna am fost fascinată de acest aspect al miraculozităţii ei. Curiozotatea mea s-a îndreptat spre conţinutul de vitamine şi minerale care s-ar găsi într-o ciorbă făcută din […] -
Vitaminele – între DZR şi industrie
Mulţi oameni cred că, dacă iau zilnic suplimente de vitamine, se vor simţi mai bine şi vor trăi mai mult. O carte recent apărută, Killing Us Softly: The Sense and Nonsense of Alternative Medicine scrisă de dr. Paul Offit, zdruncină aceste convingeri: vitaminele sub formă sintetică nu numai că nu sunt necesare organismului, dar unele […] -
Aspartamul
Feriţi-vă de măgăruş sau de… aspartam (poate) cel mai periculos aditiv. În ciuda faptului că Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (ca şi alte organisme de gen din alte state) a comunicat că îndulcitorul artificial aspartam este sigur pentru sănătate, tot mai mulţi cercetători resping consumul de E951 din cauza efectelor negative multiple. Îndulcitor şi potenţiator […] -
Vitamina C şi excipienţii
Vitamina C, ca supliment alimentar, este importantă în menţinerea sănătăţii, doar că… nu vine singură. De multe ori suntem nevoiţi să luăm vitamina C drajeuri, mai ales în cazul în care ne îmbolnăvim. Ne ducem cuminţei la farmacie, cumpărăm şi sugem liniştiţi comprimatul, eventual fără să citim şi eticheta. De ce am citi-o?! Doar toata […] -
Rodia – fructul minune?
Auzim deseori de fructe miraculoase şi de beneficiile pe care le aduc sănăţaţii. Este şi cazul rodiei care a intrat în atenţia cercetătorilor. Aceste fructe au multe beneficii asupra sănătăţii conform studiilor efectuate: regenerează celulele şi încetinesc îmbătrânirea. Rodiile conțin o canitate uriașă de antioxidanți, de 3 ori mai mulţi decât vinul roşu sau ceaiul […] -
Prăjitura casei
Reclama este sufletul comerţului, iar producătorii te îmbie să cumperi prăjituri în loc să le faci că, deh, vremurile s-au schimbat şi nu mai e „cool” să stai în bucătărie sau poate nu ai suficient timp. Cui nu i-ar plăcea să se ducă şi să cumpere un dulce ca la mama acasă?! Reclama promite, eticheta […]