-
“Sursele reale” de vitamina C
O să vă întrebaţi, probabil, de ce am ales pentru titlu “surse reale”. Multe plante conţin această vitamină în diferite proporţii, însă nu toate pot fi mâncate astfel încât să ne asigurăm necesarul. Şi mă gândesc la un exemplu simplu: cimbrul, despre care tocmai am scris, care conţine 83% din DZR la o sută de […] -
Fenilalanina – aminoacid esenţial
Fenilalanina este un amino acid esenţial care este transformat de către organism în dopamină, noradrenalină şi adrenalină, trei substanţe chimice care joacă un rol major în transmisia impulsurilor nervoase între creier şi celulele receptive ale acestor impulsuri. Rolul ei este, printre altele, de a combate depresia, să îmbunătăţească memoria şi capacitatea de a învăţa, să […] -
Aminoacizii esenţiali şi non-esenţiali
Aminoacizii, contituenţi ai proteinelor, sunt substanţe organice pe baza cărora, în urma reacţiilor metabolice, de obicei, se construiesc şi se degradează acestea. Proteinele, compuse dintr-un şir continuu de aminoacizi, sunt prezente în toate celulele din organism şi sunt necesare în procesul de regenerare al celulelor îmbătrânite, în procesul de dezvoltare al copiilor şi în timpul […] -
Sursele de fier: disputa continuă.
Fierul este necesar organismului pentru producerea hemoglobinei (transportatorul oxigenului), miohemoglobinei şi, în calitate de ajutor, în diversele reacţii importante enzimatice. Dieta noastră conţine două forme de fier: forma heminică şi non-heminică. „Absorbtia fierului se referă la cantitatea de fier alimentar pe care corpul o obţine şi utilizează din alimente. Adulţii sănătoşi absorb aproximativ 10% până […] -
Cocktail-ul de fructe: un pahar cu…
Băutoare fidelă de pepsi şi cafea – ştiu, sunt foarte sănătoase – fugeam când auzeam de sucurile de fructe. Deh, uneori gustul primează sănătăţii, eu preferând băuturile dulci. Într-o seară, Luci mi-a pregătit un suc din portocale şi grepfrut cu o linguriţă de miere (e adevărat că eu i-am mai adăugat una) şi, dintr-o dată, […] -
Cimbrul e „împănat” cu vitamine şi minerale
Cimbrul este o plantă aromatică folosită atât în bucătărie, cât şi în medicină. Ce mi-a atras atenţia la ea, a fost un articol scris despre cimbru ca fiind o sursă importantă de calciu. Uitându-mă cu atenţie şi calculând valorile şi pentru celelalte minerale, cât şi pentru vitamine, am rămas uluită de conţinutul nutritiv al unei […] -
Adevărul despre castravete
Castravetele, indiferent de anotimp, a fost şi va rămâne o legumă îndrăgită de mulţi dintre noi. Nici industria cosmetică nu l-a ocolit, fiind întrebuinţat în diverse creme şi loţiuni pentru ten, având un efect calmant, de restabilire a pH-ului pielii, fiind uşor astringent. În aceste condiţii, era de aşteptat ca “micuţul” nostru castravete să capete […] -
Sursele vegetale de calciu – între mit şi realitate
Calciul este un factor cheie în buna funcţionare a organismului. În jurul surselor de calciu au apărut o serie de mituri. Cele mai bune surse din acest mineral sunt cele de origine vegetală? Ne putem baza pe informaţiile din mediul on-line? De multe ori nu. Unele informaţii sunt profund eronate, altele sunt doar tehnic corecte, […] -
Avocado
Cu un gust ce aduce aminte de nucile verzi, cu o textură ce te face să te gândesti la unt şi o întrebuinţare mai apropiată de a unei legume, avocado e un fruct interesant, dar, din păcate, des ocolit de români. Suspicioasă la început, am gustat o dată şi m-am strâmbat 3 zile, am redescoperit […] -
Afinele
Pentru că-mi place la nebunie dulceaţa de afine – pe care aş folosi-o în orice dulce, chiar şi în mâncare dacă as găti doar pentru mine – şi pentru că peste tot aud despre câte miracole fac, am început să ma documentez. Şi pentru că nu vreau să ţin informaţia doar pentru mine, vi-o împărtăşesc […]