-
Păpădia – 11 vitamine?
“Păpădia este o sursă bogată de vitamina A, C, D, vitamine din complexul B precum şi minerale cum ar fi fier, potasiu şi zinc” după unii, după alţii în minerale precum “potasiu, calciu, fosfor, fier şi sodiu” sau chiar în următoarele vitamine “A, B1, B2, B5, B6, B12, C, E, D, G si P”. Două […] -
Amaranthul – sursă de exagerări
Uneori Facebook-ul reprezintă sursa mea de inspiraţie pentru articolele pe care le public, iar acum am primit informaţii despre amaranth. Prima dată m-am dus cu gândul la aditivul “amarant” sau E123, un colorant sintetic periculos (dar, pentru mai multe informaţii, puteţi folosi aplicaţia Info E-uri). Apelând iar la dl. Google am aflat că este vorba […] -
Lizina
Lizina este un aminoacid ce intră în componenţa majorităţii proteinelor din corpul uman şi are un rol important în cresterea şi dezvoltarea oaselor la copii, în absorbţia calciului, menţinerea echilibrului corect de azot în organism şi mentinerea masei musculare. Mai mult, este necesară pentru a produce anticorpi, hormoni, enzime, formarea colagenului, precum şi repararea tesuturilor. […] -
Quinoa
Pornind de la o discuţie avută cu soţul meu despre o emisiune urmărită pe Realitatea TV unde se lăuda mai-nou-folosita Quinoa şi unde se arătau nenumăratele beneficii nutritive ale acesteia (mai ales în materie de calciu şi magneziu), am început şi eu o documentare în stilul caracteristic: se caută pe dl. Google “quinoa”; se verifică, […] -
S-a dat verde la ceapă şi usturoi
A venit primăvara şi cel mai bun indicator este că au apărut pe piaţă ceapa şi usturoiul verde, două vegetale care nu ar trebui să lipsească din alimentaţia noastră în această perioadă. De ce? Pentru că, dacă ne luăm după ce spun oamenii care le-au studiat, consumul oferă beneficii importante sănătăţii. Dar să le analizăm […] -
Alunele de pădure
Pentru că am vorbit şi de migdale şi de fistic, nu vreau să uit de alunele de pădure având în vedere că sunt autohtone şi mult mai usor de procurat – uneori şi mai ieftin dacă avem un alun pe care să-l scuturăm bine toamna. Gustoase, poate prea gustoase căci o dată ce ai început […] -
Ţi-ai luat azi porţia de fistic?
Rămânând cu gândul la migdale şi la articolul scris mai devreme, mi-am amintit că la fel de mult îmi place şi fisticul, e drept tot prăjit şi sărat. Dar pentru că nu vreau să vă ispitesc la varianta nesănătoasă, am să vă vorbesc despre fisticul neprăjit şi ce găsim într-o sută de grame. Atunci când […] -
Să ne împrietenim cu migdalele
Prima dată când am mâncat migdale, a fost în urmă cu vreo 10 ani şi m-am îndrăgostit de ele. Este adevărat că mi-au fost servite prăjite şi sărate la o bere. Nu, nu e tocmai cea mai sănătoasă combinaţie, dar, vai, ce bucurie au experimentat papilele mele gustative. Nefiind o alegere prea bună migdalele prăjite […] -
Leucina – aminoacid esenţial
Leucina este folosită în special de către ficat, ţesutul adipos şi cel muscular. Este prezentă în cantităţi relativ mari în hemoglobină (~15%). Leucina este necesară pentru creşterea optimă a copiilor şi menţinerea echilibrului de azot la adulţi. Leucina este importantă pentru sinteza proteinelor şi în multe funcţii metabolice. Leucina contribuie la reglarea nivelului de zahăr […] -
Kiwi analizat cu atenţie
Se ia o sută grame de kiwi şi se analizează pe îndelete care este procentul din doza zilnică recomandată de minerale şi vitamine conţinut. Dacă aţi citit despre kiwi că este un fruct minune, veţi găsi mai jos şi părerea noastră, iar la finalui articolului procentul din DZR pentru vitamine, minerale şi fibre. Apărut pe […]