-
Seminţele de dovleac, gustul copilăriei
În copilărie mâncam seminţe de dovleac pentru gustul inconfundabil şi pentru plăcerea de a le sparge. Cumpăram de la colţ de stradă unul-două căpăcele din aceste seminţe delicioase (căci erau delicioase sărate şi prăjite) şi scuipam cojile în faţa blocului spre disperarea vecinilor. Astăzi le mâncăm la micul dejun sau le punem în pâine, alegând […] -
Albuş vs. gălbenus
Care este mai bun: albuşul sau gălbenusul de ou? Depinde! Şi totuşi? Mulţi oameni (specialişti sau profani) recomandă consumul albuşului, acesta fiind bogat în proteine… şi cam atât aş adăuga eu. Albuşul (crud), cca 33 g, conţine 4g proteine adică 8% din DZR unde regăsim toţi aminoacizii esenţiali şi ceva minerale şi vitamine, nu foarte […] -
Bananele – beneficii
De mică am învăţat că trebuie să mănânc banane deoarece sunt excelente pentru organism, că o banană echivalează cu o friptură ca şi aport nutritiv (atât calorii, cât şi proteine). Acum că am crescut – suficient cât să suport şi un adevăr crud – m-am hotărât să investighez mai atent beneficiile acestui fruct. Zis şi […] -
Omega-6 şi sănătatea noastră
Ce sunt acizii graşi Omega-6? Omega-6 este considerat un acid gras esenţial deoarece nu este produs de organism. Alături de omega-3, omega-6 joacă un rol important în funcţionarea creierului, precum şi într-o creştere şi dezvoltare normală. Aceştia ajută la stimularea creşterii pielii şi a părului, menţin sănătatea oaselor, reglează metabolismul și ajută sistemul reproductiv. Există […] -
Omega-3, aliatul sănătăţii
Ce sunt acizii graşi Omega-3? Acizii grași omega-3 sunt o colecție de acizi grași polinesaturați compuşi din acidul eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA), găsiţi în pește și acidul alfa-linoleic (ALA), care se găsește în plante şi care poate fi transformat de corpul uman în EPA şi DHA. Spre deosebire de grăsimile saturate din produsele […] -
Ouăle – beneficii vs. mituri
Am tot citit despre comparaţia oului de prepeliţă cu oul de găină, cât de “bazat” (ca să folosesc un termen “academic”) este primul faţă de cel de al doilea. Şi, cum am promis în articolul despre ouăle de prepeliţă că voi reveni asupra acestei lupte pentru supremaţie nutritivă, iată că mă ţin de promisiune şi […] -
Ouăle de prepeliţă, un deliciu mare într-un ambalaj mic
De ceva vreme am început să consumăm şi ouă de prepeliţă şi, cum sunt mulţi care le recomandă în locul celor de găină, asta mi-a trezit interesul în a afla mai multe. Se spune că ouăle de prepeliţă nu au contraindicaţii, ci doar beneficii, astfel că le putem mânca liniştiţi. Unul din marele avantaje pe […] -
Legumele de sezon
Aşa cum am promis, o să încep să analizez şi legumele pe care le găsim în piaţă atât în această perioadă, cât şi mai târziu, toamna. De data aceasta nu voi mai folosi suta de grame ca şi punct de reper, ci, de la legumă la legumă. În oricare caz veţi găsi menţiunile făcute. De […] -
Fructele de sezon
A venit vara şi au început să apară fructele de sezon, muuulte şi gustoase (hmmm, nu chiar ca pe vremea bunicii). Deci… pornim spre piaţă şi ce cumpărăm? Şi ce nutrienţi ne aduc ele? Curiozitatea este mare aşa că trec la treabă (unitatea de referinţă rămâne suta de grame) şi pentru că tot m-am apucat […] -
Un măr pe zi ţine doctorul departe
Se spune că un măr pe zi ţine doctorul departe, zicală care mereu m-a făcut să mă întreb ce se ascunde în interiorul acestui fruct. Nu mică a fost surpriza când am constatat că nu prea se ascund vitamine şi minerale aşa cum m-aş fi aşteptat. Din acest punct de vedere mărul este chiar sărăcuţ, […]