-
Soia, controversa continuă
Detestată, recomandată și controversată, cred că aceste trei cuvinte pot descrie scurt și la obiect istoria plantei numite SOIA. Detestată pe vremea comunismului, soia și produsele din soia au apărut ca prin minune drept alimente miraculoase și sănătoase în secolul 21 datorită informațiilor care se propaga dacă nu cu viteza luminii, cel puțin cu viteza […] -
Salata de spanac
Pentru ca sunt fan salată de spanac (baby spanac mai exact) nu am putut să mă abțin și să nu caut să aflu ce mănânc. Și pentru că îmi fac singură documentările, nu am încredere în informațiile ce se găsesc pe internet pentru că am văzut cum sunt scoase cifrele din burtă, am rămas mai […] -
Ortorexia
Oricât de straniu ar părea, a mânca „sănătos” nu întotdeauna este un lucru bun şi asta pentru că tot mai des se vorbeşte de o nouă posibilă boală numită ortorexie. Cel care a supus atenţiei această tulburare de alimentaţie a fost doctorul Steven Bratman in 1996 având la bază cuvintele greceşti „orthos” care înseamnă „corect” […] -
Tot ce-i mai gustos din carne!
De mult mi-am propus să scriu despre tot ce-i mai gustos din carne. Da, aţi citit bine! Stiu că seamana izbitor cu o reclamă difuzată la TV şi nu o să neg că reclama cu pricina m-a determinat şi să scriu. Oare ce este mai gustos din carne? Şi câtă carne au acei crenvurşti pe […] -
Laptele, otravă modernă?
Bătrânul lapte a devenit, în ultima vreme, un aliment atât de controversat şi subiect de sine stătător în mediul online (site-uri de genul notmilk.com), încât intră în concurenţă directă pentru primul loc cu mult blamata carne. Revenind la vacile noastre, nu am considerat niciodata laptele vreun aliment miraculos, însă avalanşa de articole anti-lapte mi-a stârnit […] -
Plantele aromatice
Folosite din cele mai vechi timpuri, plantele aromatice au o largă întrebuinţare, de la prepararea mâncărurilor, la tratarea diverselor afecţiuni, în cosmetică sau, de ce nu, în decoraţiuni. În gastronomie, ierburile aromatice dau un plus de gust şi de savoare mâncărurilor pe care le pregăteşti sau, pur şi simplu, înfrumuseţează farfuria. Cu toţii ştim importanţa […] -
Caisele uscate – beneficii
Cine nu a mâncat măcar o dată caise uscate? Dulci şi gustoase, ele reprezentă pe timpul iernii o sursă de fibre, proteine, vitamine şi minerale. Totuşi, spre deosebire de varianta crudă, caisele uscate (100 g) sunt mult mai calorice (241 calorii faţă de 48 calorii) şi au un conţinut ridicat de zahăr, cca. 53 de […] -
Alimentele şi potasiul
Potasiul este un nutrient esenţial pentru om care ajută la buna funcţionare a muşchiului cardiac care este dependent de concentraţia potasiului, a nervilor, precum şi a creierului. Este implicat în depozitarea carbohidraţilor folosiţi de muşchi drept combustibil. Numeroase enzime au nevoie de potasiu pentru a funcţiona. Un deficit de potasiu provoacă oboseală, iritabilitate şi hipertensiune […] -
Cinci superalimente ale lunii august
Se pare că oamenii sunt fascinaţi de topuri din toate domeniile, nu numai în nutriţie. Şi pentru că sunt la modă şi pentru că îmi plac şi mie (din multe şi variate motive), am hotărât să scriu şi eu un top, primul, dar cu siguranţă nu ultimul: “5 superalimente ale lunii august”. Titlul nu este […] -
Alimentele cu nitraţi – legumele
Când vorbim despre nitraţi şi nitriţi ne gândim automat la aditivii alimentari E250, nitritul de sodiu, la E251 nitratul de sodiu sau la E252 nitratul de potasiu şi bine facem. Însă lucrurile sunt mult mai complicate şi îi găsim şi în alte părti: de la apă, carne, la fructe şi legume. Zilnic viaţa ne este […]