Omega-3, aliatul sănătăţii

Ce sunt acizii graşi Omega-3?

Acizii grași omega-3 sunt o colecție de acizi grași polinesaturați compuşi din acidul eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA), găsiţi în pește și acidul alfa-linoleic (ALA), care se găsește în plante şi care poate fi transformat de corpul uman în EPA şi DHA. Spre deosebire de grăsimile saturate din produsele alimentare, cum ar fi untul și carnea, care pot ridica nivelul „colesterolului rău” (LDL), grăsimile polinesaturate sunt mai sănătoase deoarece acestea ajută la scăderea valorilor colesterolului şi la reducerea inflamaţiei în tot corpul.

EPA și DHA sunt numiţi acizi graşi esenţiali deoarece nu sunt produşi de organism, de aceea este important să ne luăm aportul de omega-3 din alimente sau din suplimente. Puteți găsi acizi graşi omega-3 în multe surse diferite, inclusiv seminţe de in, ulei de canola, nuci și soia, dar şi în peștele gras cum ar fi somonul, heringul și tonul. Atenţie la peştii mari precum rechinul şi tonul pentru că aceştia pot avea un conţinut ridicat de mercur.

La ce foloseşte Omega-3?

Dovezile clinice arată că luptă împotriva bolilor de inimă şi problemelor care contribuie la boli de inimă, dar acizii grași omega-3 pot fi de asemenea utilizaţi în combaterea:

  • Colesterolului ridicat. Persoanele care urmează o dietă mediteraneană tind să aibă un nivel mai mare de colesterol HDL. Eschimoşii inuiţi, care obțin cantități mari de acizi grași omega-3 din consumul de peşte gras, de asemenea au un nivel crescut de colesterol HDL și trigliceridele (grăsimi în sânge) scăzute.
  • Hipertensiunii arteriale. Mai multe studii clinice sugerează că dietele bogate în omega-3 scad tensiunea arterială în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială. Într-o analiză a 17 studii clinice utilizând suplimente pe bază de ulei de pește s-a constatat că administrarea a 3 sau mai multe grame de ulei de pește pe zi poate reduce tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune arterială netratată.
  • Bolilor de inimă. S-a demonstrate că uleiul de pește scade nivelul de trigliceride (grăsimi în sânge), precum și că reduce riscul de deces, atac de cord, accident vascular cerebral, ritmul cardiac anormal la persoanele care au avut deja un atac de cord. Uleiul de pește pare să ajute la prevenirea si tratarea aterosclerozei (rigidizarea arterelor), prin încetinirea dezvoltării plăcii şi cheagurilor de sânge care pot bloca arterele.
  • Diabetului. Persoanele cu diabet zaharat au de multe ori de trigliceridele mari şi un nivel scăzut de HDL. Consumul de omega-3 ajută la reducerera trigliceridelor şi creşterea colesterolului HDL.

De cât omega-3 avem nevoie?

  • Pentru persoanele sub 18 ani nu s-a stabilit o doză.
  • Adulţilor nu li se recomandă să ia mai mult de 3 g/zi de capsule ce conţin omega-3 fără supravegherea unui doctor din cauza unui risc crescut de hemoragie.
  • Pentru adulţii sănătoşi, fără antecedente de boli de inimă, American Heart Association (AHA) recomandă consumul de pește de cel puțin 2 ori pe săptămână.
  • Pentru adulţi având boli coronariene AHA recomandă un gram/zi de omega-3 (EPA și DHA). Poate dura 2-3 săptămâni pentru ca beneficiile să fie văzute. Suplimentele trebuie să fie luate sub îndrumarea unui medic.
  • Pentru adulţii cu un nivel ridicat de colesterol AHA recomandă 2-4 grame/zi de omega-3 (EPA și DHA). Poate dura 2-3 săptămâni pentru ca beneficiile să fie văzute. Suplimentele trebuie să fie luate sub îndrumarea unui medic.
  • Pentru pacienții cu hipertensiune arterială, oamenii de ştiinţă recomandă, în general, 3-4 grame pe zi, dar trebuie să luați doar sub supravegherea unui doctor.

Atenţionări!

Nu folosiţi acest articol în scopul automedicaţiei căci nu acesta este rolul lui.

Este important să consultaţi doctorul înainte de a lua suplimente alimentare. Suplimentele ce conţin omega-3 trebuie să fie luate sub îndrumarea unui medic.

Datorită riscului apariţiei unor reacții adverse și a interacțiunii cu alte medicamente, trebuie să luați suplimente alimentare numai sub supravegherea unui doctor.

Sursa: University of Maryland Medical Center

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *