O agrisă = 20 de portocale


Îmi aparuse pe Facebook zilele trecute un articol cu un titlu pompos, „Fruct miraculos, mult mai puternic decât lămâia. O singură boabă, cât 20 de portocale”, despre agrise. Curioasa de fel și cum titlul promitea un articol bun de scris pe blog, ma hotarasc să-l citesc. Pana la urma ce am de pierdut?

Îmi sare în ochi

1 agrisă = 20 de portocale”.

Cum mama ma-sii o agrisa cât 20 de portcale? Clar nu era vorba de greutate, ci de continutul de vitamina C.

„Daca masuram 100 g de agrise proaspete, reprezinta echivalentul a 470-680 mg de vitamina C”

aha, am intuit bine de vitamina C vorbesc ăștia aici.

Nu, clar nu, asta nu se poate, bunul simt ma împiedica sa cred așa ca ma hotarasc sa investighez.

Ca de obicei, google translate ma ajuta sa aflu cum se spune la agrisa în engleza. Știu eu ceva engleza cât sa nu mor de foame dacă plec peste hotare, dar agrisele nu fac parte din vocabularul meu, cu atât mai mult cu cât nu au făcut parte nici din alimentatia mea pana anul asta când agrisul plantat de noi ne-a dat o boaba, dar asta e alta poveste. Buuuun, revenind, agrisa în engleza e gooseberry.

Agrise

Având toate informațiile de care am nevoie, o trezesc din amorteala pe tanti USDA (United States Department of Agriculture sau altfel spus Departamentul de Agricultura al Statelor Unite) cu un „query” bine plasat: „gooseberries raw”. Iar tanti USDA, femeie buna și miloasa de fel îmi răspunde: 100 de grame de agrise au 27,7 mg de vitamina C.

Portocale

Jumătate din problema este rezolvată, acum hai sa rezolv și cealaltă jumătate, ca nu ma bazez eu pe memorie și trebuie sa aflu cât au și portocalele. Repet procedura de mai sus și cer „oranges raw”, iar rezultatul nu întârzie sa apară: 100 de grame de portocale au 53,2 mg vitamina C.

Ce sa spun?! O agrisa face cât 20 de portocale și 100 de grame de agrise au 470-680 mg de vitamina C într-o lume paralela poate.

Mai rău decât o informație eronata este datul cu „copy/paste” a unei informații și preluarea articolului „de bun”. Unde este verificarea jurnalistica, aia din 3 surse? În burta celui care s-a umflat cu o agrisa ca… deh… a mâncat 20 de portocale :)))))

,

Un răspuns la “O agrisă = 20 de portocale”

  1. Sunt mai multe feluri de agrise, cele indiene chiar contin vitamina C cat 20 de portocale. Nu doar SUA exista in lumea asta !!!! ( https://www.livestrong.com/article/402676-the-best-natural-source-of-vitamin-c/ ) Indian gooseberry, or amla, is a rich source of natural vitamin C, with a concentration of 600 mg to 1800 mg of ascorbic acid in every 100 g. Fresh amla juice contains 20 times as much vitamin C as is present in orange juice. Heating or drying of fresh fruits or vegetables can cause the loss of most of the vitamin C present originally. However, amla is an exception as it contains substances that partially protect the vitamin from being destroyed during heating or drying. Amla juice, which is highly acidic, prevents loss of vitamin C.According to an article on the JuicingForum website, naturally occurring vitamin C in amla is better absorbed by the body than the synthetic form of the vitamin due to the presence of bioflavinoids, which aid absorption. Amla is available dried, as marmalade, juice, powder, and in capsules.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.