Lizina este un aminoacid ce intră în componenţa majorităţii proteinelor din corpul uman şi are un rol important în cresterea şi dezvoltarea oaselor la copii, în absorbţia calciului, menţinerea echilibrului corect de azot în organism şi mentinerea masei musculare. Mai mult, este necesară pentru a produce anticorpi, hormoni, enzime, formarea colagenului, precum şi repararea tesuturilor.
Lizina mai are şi alte roluri precum: grăbeşte recuperarea după operaţii şi traume, participă la producerea de enzime, anticorpi şi proteine, influenţează pozitiv sistemul nervos central, este vitală în dezvoltarea organismului, facilitează producţia de carnitină (nutrient ce transformă acizii graşi în energie şi scade nivelul de colesterol din sânge).
Recent s-a arătat că L-Lizina poate inhiba dezvoltarea virusului herpes simplex (HSV). Virusul herpes simplex necesită multe proteine bogate în arginină pentru a se multiplica, iar lizina concurează direct cu arginina în absorbția și intrarea în celulele ţesutului. Acest concurs este gândit pentru a încetini creşterea virusului herpes. Rezultatele unui studiu de şase luni efectuat pe mai mult de 50 de persoane indică faptul că lizina este mult mai eficientă decât un placebo în prevenirea leziunilor herpetice. Participanții care au primit un placebo au avut de două ori mai multe infecţii decât cei care au luat lizină. Mai mult decât atât, rănile provocate de herpes s-au vindecat mai rapid la cei care au luat lizină, decât ale celor din grupul placebo.
Cercetătorii studiază efectele lizinei și a consumului de alimente bogate în lizină în scăderea colesterolului, îmbunătățirea performanțelor atletice și creșterea recuperării după intervenţia chirurgicală.
Unii stomatologi recomandă luarea de lizină dacă ne-au apărut afte pentru a grăbi vindecarea. Cauza exactă a acestor mici, dar destul de dureroase ulceraţii bucale este neclară, dar cele mai multe studii indică faptul că este responsabil un virus. Cu toate acestea, nu s-au făcut aproape deloc studii clinice care utilizează lizină ca un remediu pentru afte.
Pentru că facilitează absorbţia calciului şi îngreunează eliminarea acestuia prin urină, unii cercetători cred că lizina poate preveni osteoporoza. Studiile de laborator sugerează că lizina în combinație cu L-arginina (un alt aminoacid) face ca celulele care construiesc osul sa fie mai active și intensifică producerea de colagen. Dar nu există studii care au examinat dacă lizina ajută la prevenirea osteoporozei la om.
Desi un deficit de lizina este rar deoarece se găseşte în atăt de multe alimente bogate în proteine, simptomele pot include anemie, lipsă de energie, pierderea părului, ochi injectaţi, pierdere în greutate, creştere întarziata la copii, precum şi probleme de reproducere, lipsa poftei de mâncare şi lipsă de concentrare.
Dintre toţi aminoacizii, lizina este cea mai sensibilă la efectele procesării produselor alimentare, cum ar fi căldura uscată. Cantitatea de proteină disponibilă în alimente poate fi redusă în mod semnificativ în cazul în care acestea au fost prăjite.
În doze foarte mari (10-30 g pe zi), lizina creşte toxicitatea antibioticelor aminoglicozide precum gentamicina, neomicina şi streptomicina.
Cele mai bune surse de lizina sunt: brânza, ouăle, fasolea, laptele, carnea.