Leucina – aminoacid esenţial

Leucina este folosită în special de către ficat, ţesutul adipos şi cel muscular. Este prezentă în cantităţi relativ mari în hemoglobină (~15%). Leucina este necesară pentru creşterea optimă a copiilor şi menţinerea echilibrului de azot la adulţi.

Leucina este importantă pentru sinteza proteinelor şi în multe funcţii metabolice. Leucina contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sange, creşterea şi repararea muşchilor şi a ţesutului osos, producţia de hormoni de creştere şi vindecarea rănilor. Leucina previne, de asemenea, descompunerea proteinelor musculare după traume sau stres severe şi poate fi benefică persoanelor cu fenilcetonurie.

Deficitul de leucină este rar.

Nu s-a stabilit oficial o doză zilnică recomandată, însă cei mai mulţi recomandă ca aceasta să fie de cca. 26 mg pe kilograme corp în cazul adulţilor.

Se găseşte în soia, alone, somon, migdale s.a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *