Laptele, otravă modernă?


Bătrânul lapte a devenit, în ultima vreme, un aliment atât de controversat şi subiect de sine stătător în mediul online (site-uri de genul notmilk.com), încât intră în concurenţă directă pentru primul loc cu mult blamata carne. Revenind la vacile noastre, nu am considerat niciodata laptele vreun aliment miraculos, însă avalanşa de articole anti-lapte mi-a stârnit curiozitatea.

Am încercat să spicuiesc câteva idei mai des întâlnite şi pe care să le comentez aici pentru voi. Nu am să intru în detalii ştiinţifice pentru că nu sunt specializarea mea, ci voi încerca să fac o analiză la limita bunului simţ coroborând informaţii din diverse surse.

Să începem!

1. Dintre toate mamiferele, doar oamenii consumă laptele altui animal.

Corect! Suntem singura specie care face acest lucru, însă e drept şi că suntem singura specie care ţine alte specii pe lângă ea pentru a se hrăni cu ele! Aţi văzut vreun grup de lei crescând antilope gnu ca să aibă o gustărică pentru mai târziu (eventual nişte lapte pentru pui)? Pe de altă parte vedem destul de des situaţii de genul: o pisică suge lapte de la o căţea, alta a adoptat 2 pui de ligru, o pisică alăptează un pui de veveriţă şi exemplele ar putea continua. Ideea este clară de ce animalele beau laptele matern şi nu alt lapte, nu voi mai insista pe acest subiect.

2. Laptele de vacă nu este pur.

Corect din nou, cu o precizare aş spune eu. În primul rând nu este vina laptelui, în al doilea rând nimic din ziua de astăzi nu mai este „pur”: carnea este plină de antibiotice, hormoni de creştere, reziduuri din hrana administrată, vegetalele conţin pesticide, metale grele, aşa că nici laptele nu face excepţie. Oare aerul pe care îl respirăm o mai fi pur? Cine mai crede că mâncarea din ziua de astăzi este la fel ca cea de acum 500 de ani a trăit pe altă planetă. Ar fi ideal să ne putem hrăni cu alimente cât mai apropiate de cele ale strămoşilor noştri, dar, din păcate, suntem 7 miliarde lucrul acesta fiind aproape imposibil. Să nu uităm că atmosfera şi solul sunt contaminate, valabil şi pentru apă. Deci nu căutaţi puritate în lapte decât dacă provine de la vaca proprie crescută ca pe vremea strămoşilor.

3. Cel puţin jumătate dintre adulţii de pe pământ au intoleranţă la lactoză.

Nu ştiu dacă procentul este corect, însă este drept că mulţi oameni de pe acest pământ nu pot consuma acest aliment. Acest aspect se pare ca i-a intrigat şi pe oamenii de ştiinţă care, în urma cercetărilor făcute, au descoperit o genă responsabilă cu tolerarea lactozei, genă care este prezentă doar la rasa caucaziană. De ce doar rasa caucaziană? Pentru că se pare, potrivit lor, că rasa caucaziană l-a consumat din vremuri imemorabile, iar mama natură a intervenit dând naştere acestei gene (o mutaţie de altfel).

4. În spatele beneficiilor consumului de lapte stă o industrie care minte deliberat.

În spatele vânzării oricărui produs stă o industrie care are tot interesul ca marfa să se vânda, nu numai în spatele industriei produselor lactate. Toţi detergenţii scot 99,9% din cele mai frecvente pete, săpunurile antibacteriene omoară 99,9% din germeni, laptele te face mare şi sănătos, soia este cea mai bună sursă de proteină. Am adus în discuţie soia pentru că îmi amintesc de un reportaj la televizor în care se spunea că o mare cantitate importată parca din America de Sud depăşea de nu ştiu câte ori cantitatea maximă admisă de pesticide şi metale grele. Imaginaţi-vă că intervine „industria vegetariană” şi vă îndeamnă să înlocuiţi carnea cu această soia, iar voi îi urmaţi îndemnul. Mai mancaţi sănătos? Mai este soia alimentul ideal?

Iar motivele pentru care nu trebuie să consumăm lapte continuă. Eu însă mă voi opri aici.

Omul modern a apărut acum cca. 200.000 de ani în urmă, iar vaca se pare că a fost domesticită cu 10.500 de ani în urmă. De la apariţia omului modern şi până în prezent alimentaţia se pare că a variat mai mult în proporţii, decât în tipuri de alimente. Omul preistoric se pare că mânca atât vegetale, cât şi carne (atunci când o prindea). Dacă acum 10 mii de ani a domesticit vaca, probabil că tot de atunci îi consumă şi laptele. Dacă era laptele atât de nociv, ajungeam noi astăzi 7 miliarde? Nu ar fi trebuit să ne omoare laptele încet, dar sigur?

Este laptele otrava zilelor noastre? Nu mai mult decât alte alimente având în vedere că astăzi se face o agricultură intensivă. Ne bazăm pe hormoni de creştere, gene modificate, tot felul de substanţe chimice, poluăm „la greu”. NU mai există aliment sigur. Nu putem decat să alegem dintre 2 rele răul cel mai mic.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.