Kiwi analizat cu atenţie

Se ia o sută grame de kiwi şi se analizează pe îndelete care este procentul din doza zilnică recomandată de minerale şi vitamine conţinut. Dacă aţi citit despre kiwi că este un fruct minune, veţi găsi mai jos şi părerea noastră, iar la finalui articolului procentul din DZR pentru vitamine, minerale şi fibre.

Apărut pe piaţa românească la scurt timp după revoluţie, fructul este consumat de mulţi oameni datorită gustului dulce-acrişor pe de o parte, pe de altă parte datorită mitului care s-a creat şi în jurul acestui fruct. Cum apar aceste supraevaluări, pentru mine rămâne un mister. Ce ştiu cu siguranţă este faptul că reprezintă o sursă de vitamina C (155% din DZR). Cât despre ceilalţi nutrienţi, lucrurile sunt cât se poate de relative şi ţin de percepţia umană asupra noţiunilor de “cele mai multe”, “bogat în”, “sursă importantă de” etc, astfel apărând o serie de mituri:

1. “Kiwi este fructul cu cele mai multe substanţe nutritive din categoria fructelor importante. (…) Kiwi conţine o gamă largă de substanţe nutritive: luteină (…), cupru (…), potasiu – mai mult decât bananele (…), magneziu, fier, calciu, acid folic, crom, vitamina A, vitamina B6, vitamina C, vitamina E.”

Nu ştiu care este categoria fructelor importante, dar ştiu că nu excelează nici în conţinutul de vitamine (cu excepţia vitaminei C), nici în cel de minerale.

Sintagmele “gamă largă de substanţe nutritive” şi “fructul cu cele mai multe substanţe nutritive” sunt pur enumerative. În afară de vitamina C, nu excelează în procentul din DZR nici la vitamine, nici la minerale şi o să mă opresc la cele enumerate în citat: cupru 7%, potasiu 9% (bananele conţin 0,36g faţă de 0,31g cât are kiwi), magneziu 4%, fier 2%, calciu 3%, acid folic 6% (rodia conţine mult mai mult de exemplu), crom – nu am găsit informaţii din surse oficiale că l-ar conţine, vitamina A 2%, vitamina B6 3%, vitamina C 155%, vitamina E 7%.

Cât priveşte luteina, acesta este un caretenoid, un pigment prezent în legume şi fructe ce acţionează ca un antioxidant, protejând celulele împotriva acţiunii radicalilor liberi despre care se crede că ar cauza tulburările legate de vârstă cum este cataracta, degenerescenţa maculară şi artere înfundate. Deşi nu s-a stabilit o doză zilnică recomandată, unii specialişti consideră că ar trebui să consumăm 4-6 mg luteină pe zi. Şi acum intervine mitul luteinei din kiwi: luteină + zeaxantină 122 mcg (micrograme) adică cca 3% din 4mg.

2. “Fiind bogat în vitamina C, vitamina E, magneziu, potasiu şi cupru, kiwi protejează vasele de sânge si inima.”

În vitamina C este bogat, restul sunt sub 10% din DZR şi nu intră în categoria “bogăţiei”.

Interesant este că nimeni nu vorbeşte de conţinutul de vitamina K, kiwi oferind 50% din DZR. Numită şi antihemoragică, este indispensabilă vieţii, funcţia ei de bază fiind aceea de a coagula rapid sângele şi de a preveni sângerările şi hemoragiile interne. Vitamina K joacă un rol şi în fixarea calciului şi mineralizarea oaselor aşa cum sugerează unele studii.Toată lumea se axează însă pe vitaminele celelalte care au procente modeste, şase dintre ele nedepăsind 3%.

Kiwi 100 g: fibre 12%, vitamina A 2%, B1 1%, B2 1%, B3 2%, B5 2%, B6 3%, B9 6%, vitamina C 155%, vitamina E 7%, vitamina K 50%, calciu 3%, cupru 7%, fier 2%, magneziu 4%, mangan 5%, fosfor 3%, potasiu 9% şi zinc 1%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *