Fenilalanina – aminoacid esenţial


Fenilalanina este un amino acid esenţial care este transformat de către organism în dopamină, noradrenalină şi adrenalină, trei substanţe chimice care joacă un rol major în transmisia impulsurilor nervoase între creier şi celulele receptive ale acestor impulsuri. Rolul ei este, printre altele, de a combate depresia,  să îmbunătăţească memoria şi capacitatea de a învăţa, să diminueze senzaţia de durere, să inhibe apetitul.

Atenţie, acest aminoacid se află şi în compoziţia îndulcitorului aspartam şi produce celor suferinzi de fenilcetonurie simptome grave, motiv pentru care a devenit obligatorie inscripţionarea pe produsele ce conţin aspartam, a faptului că reprezintă o „sursă de fenilalanină”. Fenilcetonuria este o boală genetică (poate duce la retard psihic şi la diverse probleme neurologice), care alterează metabolismul acestui amoniacid, fiind necesară eliminarea lui din alimentatie şi completarea dietei cu alţi aminoacizi.

Pe de altă parte, deficitul alimentar este rar, dar simptomele pot include letargie, edem, slăbiciune, leziuni ale pielii precum si afectarea ficatului sau creştere lentă. O deficienţă în dietă ar avea loc doar cu un aport extrem de redus de proteine.

Nu s-a stabilit oficial o doză zilnică recomandată, însă cei mai mulţi recomandă ca aceasta să fie de cca. 15 mg pe kilograme corp în cazul adulţilor.

Cele mai importante surse de fenilalanină sunt: carnea de vită, pui, porc, peşte, lapte, iaurt, ouă, brânză, soia, nuci, seminţe etc.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.