Dieta perfectă


Rina, daneza, Dukan, indiana, disociata, tisanoreica, keto, cu hrisca sunt doar câteva dintre sugestiile pe care ți le face dl. Google atunci când scrii „dieta”. Și toate îți promit ca vei slabi sănătos și rapid. Și fiecare vine cu reguli și restricții, cu calcule și notări: azi am voie asta, mâine ailaltă și, vaaaai, mâncarea asta e interzisă… și îmi plăcea așa de mult…

Așa să fie? În 90 de zile să slăbesc între 10 și 15 kilograme (dieta Rina)? Habar nu am că nu le-am încercat și nici nu am de gând.

Dar cum ar fi să slăbești mâncând orice, oricând? Da, da, ai citit bine: orice, oricând – cârnați, chiftele, pizza, paste, KFC, McDonald’s, înghețată, ciocolata sau ce îți mai poftește inimioara. Și, DA, ai observat atent că din ecuație am eliminat oricât! 😉 Nu, din păcate oricât nu există în vocabularul metabolismului.

Cum este posibil?

Simplu! Dar să începem cu începutul și cu niște noțiuni elementare:

„Metabolism” se refera la toate procesele din organism, fie ele de stocare sau de consum de resurse.
„Rata metabolică bazală” (sau BMR în engleză) reprezintă numărul de calorii pe care corpul tău le arde atunci când este în repaos, adică energia necesară menținerii funcțiilor vitale. Cu alte cuvinte și dacă ai sta legumă în pat toată ziua tot ai arde un anumit număr de calorii zilnic :). Drăguț, nu?
„Calorie” - unitate de măsură care indică valoarea energetică a unui aliment, energie pe care corpul o folosește pe parcursul întregii zile.

Și revin. Cum pot slăbi  mâncând orice, oricând?

În primul rând cunoscând rata metabolică bazală (pe care o voi nota în continuare BMR că-mi place engleza 😛 ), cât și totalul cheltuielilor energetice (sau TDEE – Total Daily Energy Expenditure), vom putea ști cât trebuie să mâncăm maxim astfel încât să nu ne îngrășăm, iar de aici putem stabili și un deficit de calorii pentru a slabi. Cele două (BMR și/sau TDEE) se afla simplu accesând acest calculator și introducând datele acolo.

Pasul următor este jurnalizarea mâncării. Da, jurnalizarea mâncării.

De ce jurnalizarea mâncării? Pentru că matematica este simplă: dacă eu ard zilnic 1500 de calorii și consum 2000, diferența de 500 de calorii se va traduce în strat de grăsime, corpul înmagazinând energia în plus; dacă mănânc 1500, îmi voi menține greutatea pentru că ii dau corpului atâta energie cât consumă; dacă mănânc 1000 de calorii, restul de 500 de calorii necesare le va lua din rezerve.

Cum se face asta?! În secolul nostru tot ce ne trebuie este un smartphone (pe care-l avem majoritatea) și o aplicație de genul MyFitnessPal.

Avantajul aceste aplicații este ca veți găsi foarte multe mâncăruri românești, dezavantajul ei este ca va trebui sa va bazați pe cunoștințele în materie de nutriție ale celor care introduc alimentele. Dar este un punct de pornire.

Să luăm un exemplu practic (pe mine când am început jurnalizarea):

Femeie, 36 ani, 170 cm, 56,1 kg, nivel de activitate sedentară.

BMR-ul meu e de 1283 calorii/zi, iar TDEE-ul de 1539 calorii/zi.

Cu un deficit de 500 calorii voi slabi 0,5 kg/săptămână (0,454 kg mai exact), însă asta înseamnă sa consum 1039 calorii pe zi adică sub BMR ceea ce nu recomanda nimeni. De ce? Tocmai va spuneam mai sus ca BMR-ul reprezintă energia necesară menținerii funcțiilor vitale.

Corpul uman este o mașină de ars calorii, dar și intre mașini sunt diferențe. Intre un Ferrari și un Trabant există o diferența clară de consum de benzină (calorii în cazul nostru). Depinde numai de noi dacă vrem sa fim Ferrari sau Trabant.

Cum ne transformam în Ferrari, sau cât mai aproape de Ferrari? Făcând sport, fiind activi și nu ma refer la pierdut ore la sala, sau rupând bicicleta de camera pedalând ca nebunii. Cea mai bună activitate raportată la numărul de calorii arse și gradul de dificultate/de extenuare fizică este mersul pe jos, în pas vioi, 30 de minute pe zi. 🙂 Solicitant? Nu cred. Greu? Nici atât.

În concluzie a funcționat? DA, și funcționează. Am început jurnalizarea caloriilor pe 29.11.2017 la 56,1 kilograme, am mâncat în aceasta perioada bacon, omleta, pâine cu untura, chiftele cu piure, cârnați, fast food (Taco Bell, KFC), pizza, șnițel, pepsi, dulciuri, șorici etc.

Pe 22.12.2017 aveam 52,5 kilograme, de Crăciun am mâncat din toate preparatele tradiționale plus prăjituri, de Revelion ajungând la 52 kg :P. Din 08.02.2018 am 50 de kilograme (greutatea țintă) și mă mențin. 🙂

Intre 29 noiembrie și 8 februarie am mâncat pe deficit, calorii consumate < calorii arse. Nu mi-am refuzat nicio poftă culinară, însă întotdeauna am avut grijă la cât mănânc.

Din 5 ianuarie am început mișcarea (cele 30 de minute zilnice de mers pe jos în pas vioi), iar azi ard în medie cam 1978 de calorii pe zi și tot atâtea și mănânc ;). De unde știu cât ard? Mi-o spune ea, bratara!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.