Cinci superalimente ale lunii august


Se pare că oamenii sunt fascinaţi de topuri din toate domeniile, nu numai în nutriţie. Şi pentru că sunt la modă şi pentru că îmi plac şi mie (din multe şi variate motive), am hotărât să scriu şi eu un top, primul, dar cu siguranţă nu ultimul: “5 superalimente ale lunii august”.

Titlul nu este ales întâmplător. Urmează luna august sau gustar, o lună bogată în legume şi fructe şi care parcă îmbie omul să alcătuiască diveste topuri. Interesant este că articolul nu le apraţine, ci este o preluare a unui articol pe care îl puteti citi aici. Pe pagina respectivă există trimiteri la alte site-uri şi stau să mă întreb dacă le-au deschis. Şi dacă da, ce au înteles? Aaa, şi încă un aspect important “coacăze” în engleză se spune “currants”, pe site-ul original era vorba de “blackberries” care înseamnă “mure” – altă mâncare de peşte!

Revenind la top, cele 5 superalimente sunt: pepenele galben, dovlecelul, vânăta, coacăzele şi dovleceii galbeni, pe care le vom analiza individual.

  1. Pepenele galben. “O porţie de pepene galben conţine doar 46 de calorii şi întreaga DZR de vitamina A şi C. (…) De asemenea, este o sursă bogată de potasiu (…).” Porţia de pepene este de 177 g (1 cup, balls), adică fără coajă şi sâmburi şi într-adevăr ne oferă 120% din vitamina A şi 108% din vitamina C, însă potasiu nu are decât 14% şi din punctul meu de vedere nu este o sursă bogată, ci doar una bună. Conţinutul caloric pentru această porţie nu este de 46 de calorii, ci de 60, dar de ce să ne obosim să verificăm când putem copia greşeala lui huffingtonpost.com! ATENŢIE! Pentru a beneficia de aceste procente din vitaminele A şi C trebuie să mâncaţi 177 de grame de pepene, fără coajă, fără sâmburi. Eu mănânc doar o felie, iar o felie de 69 g conţine 47% vitamina A, 42% vitamina C şi doar 5% potasiu. Dacă şi voi mâncaţi la fel şi credeţi că vă faceţi necesarul din vitaminele A şi C, surpriză: vă înşelaţi!
  2. Dovlecelul. “O porţie de dovlecel conţine doar 29 de calorii, multă fibră, vitamina A, C, K şi potasiu.” O porţie (180 g) de dovlecel conţine muuultă fibră – cam 10% din DZR, 40% vitamina A, 14% vitamina C, 9% vitamina K şi potasiu 13%, ceea ce-l transformă într-o sursă bună de vitamina A. Nu am înţeles de ce este potasiul menţionat când cel mai important (cantitativ) mineral este manganul cu 16%.
  3. Vânăta. “Vânăta este o importantă sursă de vitamina B6, K şi fibră.” Conform site-ului străin pentru fiecare 99 de grame de vânătă, vom avea 10% fibre, 4% B6, 4% vit. K. Cred că poate fi vânăta o sursă bună dacă mâncăm măcar de 4 ori pe atât.
  4. Coacăzele. “De asemenea, conţin potasiu, vitamina E, fibră, vitamina C, fiind printre cele mai bogate fructe în vitamina C (150-200 mg la 100 de grame de fructe), K şi mangan.” Coacăzele negre (100 g) conţin 9% potasiu, 5% vitamina E, 0% fibră (oops!), 302% vitamina C, 0% vitamina K (Oops!… I did it again!) şi 13% mangan. Din păcate, pe site-ul de unde s-au inspirit era vorba de MURE, iar în cazul MURELOR lucrurile stau cam aşa: 144 grame conţin 7% potasiu, 8% vitamina E, 31% fibre (aşa mai merge), 50% vitamina C, 36% vitamina K şi 47% mangan. Deci nu mâncaţi coacăze pentru fibre şi vitamina K.
  5. Dovleceii galbeni. “Dovlecelul galben face parte din familia curcubitaceelor şi conţine fibră, vitamina C, K, potasiu şi foarte puţine calorii. De asemenea, conţine şi mangan (…).” 180 de grame de “Squash, summer, crookneck and straightneck, cooked, boiled, drained, without salt” ne oferă 10% fibră, 16% vitamina C, 10 % vitamina K, 9% potasiu şi 14% mangan.

În concluzie, în unele cazuri procentele sunt foarte bune, în altele sunt decente, dar sunt şi situaţii când sunt sub 10% şi atunci mă întreb de unde această etichetă de “superaliment”.

Vreţi un superaliment? Încercaţi… cimbrul uscat. Asta dacă îl puteţi mânca!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.