Cimbrul e „împănat” cu vitamine şi minerale

Cimbrul este o plantă aromatică folosită atât în bucătărie, cât şi în medicină. Ce mi-a atras atenţia la ea, a fost un articol scris despre cimbru ca fiind o sursă importantă de calciu. Uitându-mă cu atenţie şi calculând valorile şi pentru celelalte minerale, cât şi pentru vitamine, am rămas uluită de conţinutul nutritiv al unei sute de grame de cimbru uscat, căci despre el e vorba – cimbrul crud fiind un pic la sărăcuţ în anumiţi nutrienţi.

Comparativ cu multe fructe şi legume analizate de mine, cimbrul este de departe cea mai valoroasă sursă de nutrienţi din punct de vedere al conţinutului pe suta de grame şi al procentului din doza zilnică recomandată (DZR). Spun din punct de vedere al conţinutului, pentru că în mod real ca cimbrul să fie o sursă de nutrienţi trebuie să mâncăm cu linguriţa sau amestecat în iaurt, de exemplu, circa 2 ceşti de cafea (am cântărit tot cimbrul din casă, 46g şi mi-a intrat într-o ceaşcă de cafea).

Chiar şi aşa, dacă am mânca 100 g cimbru amestecat cu iaurt, ar trebui să fim foarte atenţi la supradozajul de vitamine şi minerale. Da, da, aţi citit bine! O sută de grame de cimbru mâncat înseamnă depăşirea dozei zilnice recomandate de vitamina K, fier, calciu şi mangan.

La împărţirea nutrienţilor, cimbrul a fost primul sau printre primii şi se pare că a fost şi destul de lacom, nelăsând prea multe vitamine şi minerale şi pentru ceilalţi.

Şi pentru că discutam de cantităţile însemnate de nutrienţi, conţinute de 100g din acest condiment şi de procentul din DZR, voi lăsa valorile să vorbească de la sine:

  • Vitamina A 76%
  • Vitamina B1 34%
  • Vitamina B2 23%
  • Vitamina B3 25%
  • Vitamina B6 28%
  • Vitamina B9 69%
  • Vitamina C 83%
  • Vitamina E 37%
  • Vitamina K 214%
  • Calciu 189%
  • Cupru 43%
  • Fier 687%
  • Magneziu 55%
  • Mangan 393%
  • Fosfor 20%
  • Potasiu 23%
  • Seleniu 7%
  • Sodiu 2%
  • Zinc 41%
  • Fibre 148%
  • Carbohidraţi 21%
  • Grăsimi 11%
  • Calorii 276 kcal 14%

În aceste condiţii, cimbrul nu trebuie ocolit când vine vorba de condimente. Nu o să ne luăm necesarul zilnic dintr-o linguriţă de cimbru folosită la asezonarea mâncării, dar, alături de alte alimente, va mai creşte puţin cantitatea de minerale şi vitamine obţinută din mâncare pe parcursul unei zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *