S-a dat verde la ceapă şi usturoi

A venit primăvara şi cel mai bun indicator este că au apărut pe piaţă ceapa şi usturoiul verde, două vegetale care nu ar trebui să lipsească din alimentaţia noastră în această perioadă. De ce? Pentru că, dacă ne luăm după ce spun oamenii care le-au studiat, consumul oferă beneficii importante sănătăţii. Dar să le analizăm pe rând.

Ceapa verde (100 g) conţine vitamina A în proprorţie de 20% din DZR, vitamina C 31% din DZR şi nimeni nu cred că va contesta faptul că este o sursă excelentă de vitamina K, furnizând 259% din DZR. Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre minerale, ceapa verde nefiind o sursă importantă, procentele din DZR nedepăşind 8%.

Şi atunci de ce să o consumăm? Se spune despre ea că ar avea cel puţin următoarele beneficii:

 1. Ceapa verde este bună pentru sănătatea cardiovasculară. Ea reduce oxidarea colesterolului şi scade riscul de boli coronariene.
 2. Compuşii cu sulf din ceapă ajută la reducerea şi controlul nivelului tensiunii arteriale. Alicina din ceapa verde stimulează oxidul nitric, un compus vasodilatator, care contribuie la scăderea tensiunii arteriale.
 3. Ceapa verde contribuie la reducerea nivelului colesterolului. Compuşii cu sulf se transformă în alicină, o substanţa care inhibă enzima hepatică necesară pentru sinteza de colesterol.
 4. Conţinutul de crom din ceapă oferă beneficii diabeticilor. Acesta controlează nivelul de zahăr din sange şi îmbunătăţeşte toleranţa la glucoză.
 5. Având proprietăţi anti-bacteriene ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei.
 6. Pectina ( carbohidrat coloidal solubil în apă ) din ceapa verde reduce şansele de a dezvolta cancer în special cancerul de colon.
 7. Quercetina din firele de ceapa verde oferă beneficii anti-inflamatorii şi anti-histaminice. Este o legumă bună pentru tratarea artritei şi astmului.
 8. Aceasta este un aliment bun pentru reglarea metabolismului şi păstrarea macronutrienţilor.
 9. Ceapa verde este bună împotriva bolilor de ochi şi problemelor oculare.

Al doilea aliat al organismului, usturoiul verde (100 g), ne oferă: vitamina K 59% din DZR, vitamina A 33% din DZR, vitamina C 20% din DZR, Vitamina B9 16%, vitamina B6 12%, dar şi mangan (24% din DZR) şi fier (12% din DZR).

Cercetătorii ne recomandă să consumăm usturoi verde cel punţin pentru următoarele considerente:

 1. Stimulează sistemul imunitar. Acest lucru este într-adevăr unul dintre cele mai importante avantaje date sănătăţii de usturoiul verde. Acesta coţine alicină, un compus de sulf, care este responsabil pentru mirosul puternic. Această substanţă ajută mecanismele naturale de apărare a organismului în combaterea bolilor.
 2. Antibiotic. Usturoi verde are calităţi anti-bacteriene precum şi calităţi anti-inflamatorii, care vă protejează împotriva infecţiilor.
 3. Bun pentru inimă. Se spune că usturoiul este un aliat al inimii, conţinând un polisulfid care o protejează de boli. Reduce colesterolul şi subţatiază sângele, ceea ce ajută la prevenirea infarctului, hipertensiunii şi afecţiunilor cardiace.
 4. Luptă împotriva infecţiilor gastro-intestinale. În afară de combaterea răcelii şi a tusei, usturoiul verde este de mare ajutor în tratarea infecţiilor microbiene gastro-intestinale.
 5. Menţine ridicat nivelul fierului din organism. Dacă suferiţi de anemie sau un nivel scăzut de fier, usturoiul ajută, de asemenea, pentru a menţine fierul la un nivel ridicat. Cei mai mulţi oameni ştiu că vitamina C ajută la creşterea metabolismului fierului, dar usturoi conţine şi ferroportin, proteina care transportă fierul depozitat din interiorul unei celule în afara ei.
 6. Creşte nivelul de HDL (lipoproteine cu densitate ridicată sau “colesterol bun”). Şi dacă asta nu e de ajuns, usturoiul conţine mangan (24% din DZR la suta de grame), un mineral legat de HDL sau colesterolul „bun”. Atunci când nivelul manganului este ridicat, HDL este mare, şi invers. Acest compus acţionează ca un “aspirator” şi absoarbe colesterolul în exces de la nivelul ţesuturilor şi celulelor şi îl transportă la nivelul ficatului. Ficatul elimină colesterolul din aceste particule şi îl foloseste sau îl reciclează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *