Caisele uscate – beneficii


Cine nu a mâncat măcar o dată caise uscate? Dulci şi gustoase, ele reprezentă pe timpul iernii o sursă de fibre, proteine, vitamine şi minerale. Totuşi, spre deosebire de varianta crudă, caisele uscate (100 g) sunt mult mai calorice (241 calorii faţă de 48 calorii) şi au un conţinut ridicat de zahăr, cca. 53 de grame. Tocmai acest conţinut ridicat de zahăr le face să nu fie indicate persoanelor care suferă de hipotiroidie, gastrită hiperacidă, diabet zaharat sau hepatită (înainte de a consuma caise uscate, conultaţi medicul dacă suferiţi de una din afecţiunile menţionate).

Dacă ne-am hotărât să cumpăram caise uscate (100 g), am procedat bine pentru că au beneficiile lor:

  • Vitamina A este responsabilă de funcţionarea normală a multor sisteme ale corpului nostru, de la vederea sănătoasa, la un ten mătăsos şi o podoabă capilară bogată. Aţi terminat de mâncat caisele? Foarte bine, tocmai v-au furnizat 72% din DZR.
  • Vitamina E ne protejează pielea de la lumina ultravioletă, previne deteriorarea celulelor sub acţiunea radicalilor liberi, ajută sistemul imunitar. Vitamina E ajută celulele să comunice în mod eficient şi are rol de protecţie împotriva cancerului de prostată şi a temutei boli Alzheimer, iar aceste fructe delicioase vă oferă 22% din DZR.
  • Vitamina B3 sau niacina are rol de control al reacţiilor biologice ale organismului şi ajută la armonizarea diverselor funcţii ale creierului, un consum regulat de alimente bogate în vitamina B3 oferind protecţie împotriva bolii Alzheimer şi a declinului cognitiv legat de vârstă. Vitamina B3 joacă un rol important şi în prelucrarea grăsimilor din organism. Sună bine? Tocmai aţi mai adăugat 13 procente din această vitamină.
  • Recomandate şi pentru aportul de potasiu, caisele uscate ne oferă 33% din acest preţios mineral.
  • Cuprul intervine în metabolismul glucozei şi al colesterolului, fiind util în hipercolesterolemie şi ateroscleroza, contribuie la absorbţia fierului şi la formarea hemoglobinei, este necesar bunei utilizări a vitaminei C, influenţează funcţionarea muschilor, a nervilor şi a sistemului imunitar, iar caisele uscate aduc un aport de 17%.
  • Organismul uman stochează fierul în maduva osoasă şi îl trimite spre ficat, de unde ajunge în globulele roşii, apoi în sânge. Dacă o persoană limitează doza de fier şi ciclul absorbţiei este afectat, se ajunge la un deficit de fier. Dacă rezervele de fier din organism sunt şi ele afectate atunci deficitul de fier cauzează anemie. Pentru o absobţie optimă, fierul are nevoie şi de vitamina C. Deşi caisele uscate oferă un procent bunicel de fier (15%), acesta este non-hem ceea ce-l face să fie absorbit într-o cantitate mult mai mică decât fierul hem, aşa că veţi avea nevoie de multă vitamina C.
  • Manganul potenţează activitatea multor enzime şi a vitaminelor din complexul B, are efecte benefice asupra sistemului nervos, micşorând iritabilitatea şi facilitand capacitatea de memorare, participa la sinteza colagenului şi la metabolismul glucidelor, ajută la reducerea inflamaţiilor în artrita reumatoidală, iar caisele uscate aduc 12% din acest mineral.
  • Un conţinut ridicat de fibre (25%) ajută digestia şi tranzitul intestinal.

Iată, deci, câteva beneficii ale consumului de caise uscate. Poate că nu sunt singurele, poate că nu sunt cele mai importante, dar niciun aliment singular nu va face minuni. Alături de alte alimente, şi aceste fructe vor contribui cu siguranţă la sănătatea voastră.

ATENŢIE! Dacă le veţi cumpăra din supermarket, citiţi cu atenţie eticheta căci e posibil să vină “la pachet” şi cu niscaiva e-uri! Vă puteţi feri de acest inconvenient folosind aplicaţia noastră pentru Android, Info E-uri.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.