Avocado


Cu un gust ce aduce aminte de nucile verzi, cu o textură ce te face să te gândesti la unt şi o întrebuinţare mai apropiată de a unei legume, avocado e un fruct interesant, dar, din păcate, des ocolit de români. Suspicioasă la început, am gustat o dată şi m-am strâmbat 3 zile, am redescoperit avocado în urmă cu vreo lună. De atunci am mai cumpărat de 2 ori şi cum curiozitatea mă caracterizează, când aceasta se întâlneşte cu mai-nou-descoperita pasiune pentru “blogging” rezultă încă un articol pe care îl împărtăşec cu voi.

Avocado copt (100 g) este un fruct echilibrat, ce conţine atât grăsimi (23% din dzr), vitamine, minerale, cât şi fibre (27% din dzr).

Cele mai multe grăsimi sunt reprezentate de fitosteroli cu rol esenţial în combaterea inflamaţiilor din corp, fiind recomandat persoanele cu artrită. Acizii oleici, care favorizează absorbţia unor substanţe nutritive din hrană, se găsesc deasemenea în avocado. Aceştia sunt acizi graşi mononesaturaţi, recunoscuţi pentru efectul de reducere a riscului de boli cardiovasculare.

Avocado este o sursă foarte bună de vitamina E (10% din dzr) – cu rol antioxidant şi foarte benefică pentru piele, de vitamina K (26% din dzr), de potasiu (14% din dzr), un mineral esenţial pentru o bună tensiune arterială şi pentru echilibrul fluidelor în organism, de cupru (10% din dzr).

Pe lângă vitaminele B uzuale (excepţie face B12 care nu se găseşte), avocado mai conţine 14,2 mg de colină. Cunoscută şi ca B4, colina este o vitamină hidrosolubilă care intervine în degradarea acizilor graşi, anumitor acizi aminaţi şi a glucozei. Împiedică depunerea colesterolului pe pereţii arteriali şi contribuie la eliminarea substanţelor toxice şi a metaboliţilor inutili acumulaţi în organism, înlesneşte funcţiile ficatului (ajutând la eliminarea toxinelor din organism) şi ale vezicii biliare – facilitează folosirea corespunzătoare a grăsimilor şi a colesterolului de către organism. Eficienţa acestei vitamine sporeşte prin asociere cu vitaminele A, B9, B12 şi inozitolul.

Atenţie însă la alergii! Unii oameni au reacţii alergice la avocado. Există două forme principale de alergie: cei cu o alergie la polen, dezvoltă simptome locale la nivelul gurii şi gâtului la scurt timp după consumul de avocado, al doilea, cunoscut sub numele de sindromul latex-fructe, se referă la alergia la acest material, iar simptomele includ urticarie generalizată, dureri abdominale şi vărsături şi poate pune, uneori, viaţa în pericol. De asemenea, dacă sunteţi alergici la banane, piersici, pepene galben, cartofi, roşii, kiwi, este indicat să evitaţi acest fruct.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.