Aspartamul

Feriţi-vă de măgăruş sau de… aspartam (poate) cel mai periculos aditiv.

În ciuda faptului că Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (ca şi alte organisme de gen din alte state) a comunicat că îndulcitorul artificial aspartam este sigur pentru sănătate, tot mai mulţi cercetători resping consumul de E951 din cauza efectelor negative multiple.

Îndulcitor şi potenţiator de aromă sintetic, este de circa 200 de ori mai dulce decât zahărul.

Dar de ce este periculos pentru organism? Prin ingestie, aspartamul se descompune în constituenţii săi, adică acid aspartic, fenilalanină şi metanol.

Acidul aspartic are rol de neurotransmiţător, iar exces devine o aşa-numita excitotoxină care suprastimulează neuronii, până la epuizare şi distrugere provocând:

  • migrene;
  • ameţeli;
  • slăbirea memoriei;
  • dificultăţi de concentrare şi menţinere a atenţiei;
  • oboseala cronica;
  • problemele oculare;
  • scaderea acuitatii senzoriale: miros, gust, pipait, sensibilitate la durere.

De aemenea, cercetătorii consideră că aspartamul este răspunzător pentru declanşarea sau agravarea unor maladii ca: scleroza multiplă, epilepsia, tumorile cerebrale, Alzheimer, Parkinson, diabet, tulburări neuroendocrine.

Al doilea constituent, metanolul se descompune în substanţe foarte toxice, iar formaldehida (una din substanţele rezultate în urma descompunerii metanolului) este cert cancerigenă, mutagenă şi teratogenă.

Fenilalanina, al treilea component, produce celor suferinzi de fenilcetonurie simptome grave, motiv pentru care a devenit obligatorie inscripţionarea pe produsele ce conţin aspartam, a faptului că reprezintă o  „sursă de fenilalanină”.

Tot cercetătorii au arătat că aspartamul mai este răspunzător şi pentru alte efecte adverse ca:

  • halucinatii;
  • iritabilitate;
  • palpitaţii;
  • anxietate;
  • dureri articulare;
  • spasme musculare.

Chiar dacă cei care susţin că aspartamul nu reprezintă un pericol pentru sănătate sunt mai numeroşi decât criticii acestui aditiv, este bine de ştiut că s-a stabilit limită zilnică admisă (LZA) de 40mg/kg corp.

Pentru a fi informaţi despre aditivii din produsele alimentare, venim în ajutorul vostru cu aplicaţia Info E-uri disponibilă pe site sau pe Google Play.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *