Aminoacizii esenţiali şi non-esenţiali


Aminoacizii, contituenţi ai proteinelor, sunt substanţe organice pe baza cărora, în urma reacţiilor metabolice, de obicei, se construiesc şi se degradează acestea. Proteinele, compuse dintr-un şir continuu de aminoacizi, sunt prezente în toate celulele din organism şi sunt necesare în procesul de regenerare al celulelor îmbătrânite, în procesul de dezvoltare al copiilor şi în timpul sarcinii.

Cei 9 aminoacizi care nu pot fi sintetizaţi se numesc esenţiali. Termenul de „esenţial” se foloseşte pentru orice componentă nutriţională care nu poate fi produsă în organism şi, în consecinţă, nu trebuie să lipsească din alimentaţie. Aminoacizii esentiali sunt deosebit de importanţi în perioada de creştere (mai ales la sugari), sunt necesari pentru sinteza unor substanţe biologice importante în organism: hormonii tiroidieni, catecolaminele (fenilalanina/tirozina), serotonina (triptofanul), histamina (histidina) etc.

Cei 9 aminoacizi esenţiali sunt:

  1. Fenilalanina;
  2. Leucina;
  3. Metionina;
  4. Lizina;
  5. Izoleucina;
  6. Valina;
  7. Treonina;
  8. Histidina;
  9. Triptofanul.

Aminoacizii non-esenţiali joacă mai multe roluri importante în corpul nostru. Împreună cu aminoacizii esenţiali, corpul nostru îi poate încorpora în noi proteine de care celulele au nevoie. În plus, în funcţie de dietă, ei pot suferi o conversie chimică pentru a crea în final glucoza, pentru utilizarea ca sursă de combustibil sau acizi graşi, pentru stocarea caloriilor în exces. Cu toate acestea, caracteristica unică a aminoacizilor non-esenţiali este sinteza lor din alte surse biologice în interiorul celulelor atunci când dieta noastră nu oferă o cantitate suficientă.

Corpul nostru poate crea aminoacizi non-esenţiali dintr-o varietate surse. De exemplu, când celulele ard carbohidraţi pentru a crea energie, aceştia sunt supuşi mai multor procese chimice, iar unele dintre moleculele intermediare produse în timpul acestor reacţii pot servi ca precursori pentru sinteza specifică aminoacizilor non-esenţiali. Pe alţi aminoacizi non-esenţiali, celulele îi pot crea prin modificarea unui alt aminoacid care este similar în structura biologică.

Amino acizii non-esenţiali sunt:

  1. Alanina,
  2. Asparagina,
  3. Acidul aspartic,
  4. Acidul Glutamic,
  5. Arginina,
  6. Cisteina,
  7. Glutamina,
  8. Tirozina,
  9. Glicina,
  10. Ornitina,
  11. Prolina,
  12. Serina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.