Alunele de pădure


Pentru că am vorbit şi de migdale şi de fistic, nu vreau să uit de alunele de pădure având în vedere că sunt autohtone şi mult mai usor de procurat – uneori şi mai ieftin dacă avem un alun pe care să-l scuturăm bine toamna.

Gustoase, poate prea gustoase căci o dată ce ai început să le ronţăi nu-ţi mai vine să te opreşti şi hrănitoare, alunele de pădure (o sută grame) în varianta neprăjită au cel mai ridicat procent din necesarul zilnic de calorii dintre cele 3 (migdale, fistic, alune de pădure): 31%. Cu un pic de atenţie la ce mai mâncăm caloric într-o zi, le putem integra de minune în alimentaţia curentă.

Alunele de pădure sunt o sursă excelentă de vitamina E, 75% din DZR, vitamina B1, 43% din DZR, dar şi o sursă bună de B6 şi B9, ambele în procent de 28%.

Când vorbim despre alune de pădure nu putem să nu ne gândim şi la mineralele conţinute, iar procentele nu sunt deloc de neglijat: mangan 309%, cupru 86%, magneziu 41%, fosfor 29%, fier 26%.

Atenţie la alergii! Alergia la alunle de pădure este una dintre cele mai comune alergii la nuci. Simptomele pot include oricare dintre simptomele obişnuite la alergiile alimentare (de la uşoare până la severe) şi pot avea loc în termen de două ore de la consumul de alune sau a produselor alimentare care le conţin.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.