Pentru că-mi place la nebunie dulceaţa de afine – pe care aş folosi-o în orice dulce, chiar şi în mâncare dacă as găti doar pentru mine – şi pentru că peste tot aud despre câte miracole fac, am început să ma documentez. Şi pentru că nu vreau să ţin informaţia doar pentru mine, vi-o împărtăşesc şi vouă.
Dar ce fac bobiţele acelea mici, albastre? Fac multe lucruri bune, se pare, pentru organismul nostru dacă le mâncăm cu regularitate:
- Menţin sănătatea creierului. Prin prevenirea degenerării sau distrugerii neuronilor, a celulelor creierului, ajută la menţinerea sănătăţii sistemului nervos central.
- Scad riscul dezvoltării bolilor de inimă. O echipă de cercetători de la Universitatea Harvard a vrut să afle de câte afine este nevoie pentru ca beneficiile să fie resimtite la nivelul tensiunii. Astfel, s-a descoperit că o jumătate de ceşcuţă de afine pe săptamână este îndeajuns pentru ca riscul de hipertensiune să scadă cu 10%.
- Păstrează integritatea vederii. Carotenoidele (luteina, zeaxantina, etc.), flavonoidele (cum ar fi rutina, resveritrol, quercentina, etc.), împreună cu vitamina C, vitamina E şi vitamina A, seleniu, zinc şi fosfor sunt benefice şi esenţiale pentru sănătatea ochilor. Studiile au indicat faptul că, dacă mancaţi 3 sau mai multe porţii de fructe pe zi, puteti reduce riscul apariţiei degenerescenţei maculare asociată îmbătrânirii (cauza principală a pierderii vederii la persoanele în vârstă), cu aproximativ 36%.
- Luptă împotriva cancerului. Deoarece conţin anumiţi compusi, cum ar fi acidul aleagic, în combinaţie cu antocianina şi alti antioxidanţi şi cupru, pot duce la prevenirea cancerului.
- Stimulează sistemul imunitar. Afinele, având în compoziţia lor antioxidanţii antocianină, vitamina C, vitaminele din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru (care întăreşte imunitatea şi are rol antibacterian), seleniu, zinc, fier, stimuleaza sistemul imunitar şi previne apariţia infecţiilor. Odată ce imunitatea este puternică, evitaţi raceală, febra şi multe dintre bolile care se pot transmite, atât pe cale virală, cât şi bacteriană.
- Neutralizează radicalii liberi care pot provoca boli şi îmbătrânirea. Potrivit unui studiu al Universitatii din Cincinnati, antocianina din afine ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, reduce inflamaţiile şi îmbunătăţeşte comunicarea între neuroni.
- Ajută la menţinerea sănătăţii tractului urinar. Afinele previn localizarea bacteriilor în pereţii vezicii, fiind de folos şi în cazul infecţiilor urinare. Combinaţia afine-probiotice reduce considerabil numărul bacteriilor vinovate de aparitia inflamaţiilor intestinale.
- Ajută în ameliorarea constipaţiei şi a digestiei. Afinele sunt indicate şi suferinzilor de constipaţie pentru ca au în compoziţie fibre şi, mâncate dimineaţa pe stomacul gol, accelerează tranzitul intestinal şi curata colonul de reziduurile acumulate în timp.
- Contribuie arderea grăsimii din zona abdomenului. Un alt studiu realizat în SUA a arătat, de data aceasta, că afinele sunt o veritabilă armă în lupta cu obezitatea, polifenolii conţinuţi putând duce la arderea a pânâ la 73% dintre grăsimi, în cazul unei doze mari, şi până la 27%, în cazul celei mai mici doze folosite în cadrul studiului realizat pe soareci. Dacă acelaşi efect îl va avea şi în cazul oamenilor, s-ar putea produce medicamente pe bază de afine care să combată flagelul numit obezitate.